2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vissza az ókori Rómába

2010. április 30. 10:53

Görögország után az ókori Rómába is ellátogathatunk egy vicces útikalauzzal, amelyben minden szükséges utazási információt megtalálunk, hogy bebarangoljuk az örök várost.

Philip Matyszak szórakoztató útikönyvéből minden hasznos információt megtudhatunk, ami egy időutazáshoz szükséges: az ókori Görögország után most az antik Rómát fedezhetjük fel, az i.sz. 200-as évben.

Egy jó időutazóhoz hűen nem érkezhetünk meg a városba, így a tengeri utazás megszervezéséhez is jó tanácsokat kapunk. A bolyongás során térkép segít, hogy ne tévedjünk a rosszhírű negyedekbe, és megtudhatjuk azt is, hogy mit kell magunkkal vinnünk egy előkelő lakomára (étkezőköpenyt, saját szalvétát és házicipőt), hogy hol találhatók a legjobb piacok, nyilvános fürdők… no és a bordélyházak.

Sétáink során megismerhetjük a belváros összes nevezetességét a Palatinus-dombon magasodó császári palotáktól kezdve a Forum Romanum nyüzsgő forgatagán keresztül a Pantheon pompájáig. Az antik világ legnagyobb és legnépesebb városa rengeteg érdekes látnivalót tartogat, többek közt izgalmas harcikocsi-versenyeket a Circus Maximusban és véres gladiátorküzdelmeket a Colosseumban.

A korszak és a város ókori története sok szerzőt megihletett már: az ókori krimiktől a tudományos értekezésekig végtelen sok történetet olvashatunk Rómáról. Matyszak könyve egy valamiben más: bár a szerző szinte teljes egészében az ókori auktorokra támaszkodva írta meg az antik város mindennapjait, mégis egy szórakoztató, kellemes olvasmánnyal gazdagította a témát, amelynek kevés párja akad. Azt pedig az olvasottak tükrében a legtöbben biztosan elmondhatjuk: egy időutazáshoz ennyi talán éppen elég.

Philip Matyszak: Antik Róma napi öt denariusból Ford.: Lautner-Deák Krisztina. Scolar Kiadó, Bp., 2009. 144 o. 3500 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár